Według Frost & Sullivan, dzięki improwizowanej gęstości mocy i badaniom, technologia ta mogłaby wspierać również urządzenia o dużym zapotrzebowaniu na energię.
Według nowej analizy globalnej firmy doradczej Frost & Sullivan pt. „Innowacje w zakresie pozyskiwania energii wprowadzające przełomowe zmiany w kluczowych zastosowaniach”, (Energy Harvesting Innovations Disrupting Key Applications) wynika, że zrównoważony rozwój, zdolność utrzymania produktywności i aktywnego działania przez długi czas pozytywnie wpłyną na przyjęcie technologii EH w różnych branżach. Co więcej, lepszej jakości systemy EH z improwizowaną gęstością mocy zwiększą przychody z linii produktowych.
– W miarę wzrostu zakresu zastosowań technologii EH, pojawiać się będą nowe typy urządzeń EH o zaawansowanych funkcjach. Co więcej, prace badawcze w rozmaitych obszarach, takich jak manipulacja urządzeniami w skali nano oraz nanomateriały, otworzą drzwi do wyższej efektywności EH – zauważa analityk działu TechVision w firmie Frost & Sullivan, Sitanshu Shastri.
Jednakże wysoki początkowy koszt technologii EH będzie główną przeszkodą dla ich wdrażania. Choć rozwiązania te oferują solidny zwrot z inwestycji w ciągu 5-8 lat, użytkownikom końcowym często trudno jest zrozumieć i wyliczyć tę wartość. Zatem użytkownicy końcowi ostatecznie dokonują powierzchownego porównania rozwiązań EH z tańszymi bateriami.
Osiągnięcie szerokiego przyjęcia technologii EH zajmie sporo czasu, ponieważ rynek baterii ma mocną pozycję i konieczna jest edukacja, by zmienić punkt widzenia użytkowników końcowych. Co więcej, systemy EH muszą przechowywać energię, jako że jej źródła nie zawsze są dostępne. Na przykład energia słoneczna jest niedostępna w nocy i nie ma wibracji, gdy silnik jest w stanie spoczynku.
– Pomimo tych wyzwań, kilka produktów zostało już wprowadzonych na rynek i gotowe urządzenia EH są już dostępne. Te nowe urządzenia będą zyskiwały wraz ze spadkiem kosztu technik przechowywania energii dla EH, takich jak baterie cienkowarstwowe i superkondensatory – mówi Shastri.
Źródło: Frost & Sullivan