Rozwijana od wielu lat polityka ekologiczna jest jednym z najważniejszych filarów działalności Carlsberg Polska. Łączne nakłady inwestycyjne na obiekty bezpośrednio związane z energetyką przekroczyły ponad 20 mln zł.

Firma od ostatniej dekady prowadzi intensywne działania w zakresie poszanowania energii i ochrony klimatu, zarówno w sferze inwestycji modernizujących instalacje energetyczne browarów i proces technologiczny produkcji piwa, jak również w obszarze optymalizacji zużycia energii oraz edukacji pracowników.

Do najważniejszych działań można zaliczyć:

  • Wymiana kotłowni węglowych i olejowych na zasilane gazem ziemnym w Browarach Bosman, Kasztelan i Okocim.
  • Modernizacja maszynowni chłodniczych we wszystkich browarach
  • Modernizacja technologii oczyszczania ścieków w Brzesku
  • Instalacje odzysku ciepła na warzelniach – zintegrowane z procesami produkcyjnymi
  • Projekty doskonalenia produkcji, w tym wymiany najlepszych praktyk w zakresie gospodarki energetycznej
  • Wprowadzenie energooszczędnej technologii beztlenowego oczyszczania ścieków w Bosmanie
  • Aktywizacja pracowników do świadomego stosowania działań przyjaznych środowisku. Wśród pracowników biur i browarów prowadzona jest ekologiczna akcja edukacyjna pod hasłem „Zielone Biuro”, promująca – poprzez konkursy i wewnętrzne kampanie – zasady postępowania z szacunkiem wobec środowiska naturalnego. Już w pierwszym roku działania programu zmniejszony został w samym biurze warszawskim poziom zużycia energii o ok. 20%.

Efekty działań (wyniki z 2008 roku w porównaniu do 1990 roku):

•    Od 1990 roku do 2008 roku produkcja browarów należących do Carlsberg Polska (Browary Okocim w Brzesku, Bosman w Sierpcu, Kasztelan w Sierpcu) wzrosła niemalże 3,5 krotnie, a zużycie energii cieplnej wzrosło tylko o 30% (czyli wyprodukowano ponad trzy razy więcej piwa, zużywając do tego tylko o 1/3 więcej energii cieplnej), natomiast zużycie energii elektrycznej wzrosło ponad 2 krotnie (tzn. wyprodukowano ponad 3-krotnie więcej piwa zużywając do tego tylko 2-krotnie więcej energii elektrycznej).

•    Poprzez wymianę paliwa węglowego i ciężkiego oleju opałowego na gaz ziemny została ograniczona emisja gazów cieplarnianych (emisja CO2 ze spalania gazu jest o połowę niższa niż ze spalania węgla kamiennego) – łączny efekt modernizacji browarów i zmiany paliwa to obniżenie emisji CO2 o 40% przy ponad 3.5 krotnym wzroście produkcji.

Kluczowe czynniki sukcesu, według doświadczeń Carlsberg Polska

•    Przed modernizacją w latach 90 tych ubiegłego wieku i 2000. branża piwowarska należała do energochłonnych. W wyniku podjętych wysiłków transformacja technologiczna pozwoliła na kilkakrotny wzrost produkcji przy wykorzystaniu energii na poziomie wyjściowym lub niewiele wyższym.

•    Inwestycje były niezbędne, ale równolegle tak samo ważne były działania optymalizujące produkcję, budowanie świadomości i odpowiedzialności za energię wśród kadry kierowniczej i pracowników.

•    W przyszłości ważne będą dalsze innowacje technologiczne, zaawansowane systemy energetyczne (współwytwarzanie energii, odzysk energii) oraz energetyka ze źródeł odnawialnych.

Źródło: CSRinfo